ANASAYFA MCSE ORACLE LINUX TEMEL PC SINEMA SPOR
Merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz konuları bize yazın.Makalelerini yayınlayalım.Mail adreslerimiz:
pektas.isil@gmail.com,acakmakli1983@gmail.com Bekliyoruz...

9 Eylül 2009 Çarşamba

Oracle Database'i Açmak ve Kapatmak

Bir dba’in bilmesi gereken en temel bilgilerden biri database’i nasıl kapatıp açacağını bilmesidir. Şimdi kısaca database’in nasıl açılıp kapandığına bakalım.
Oracle Instance ,mantıksal bellek yapısı (logical memory structure) ve arkaplan da çalışan işlemlerden (background processes) oluşmaktadır.Background process’ler instance ‘ın database ile bağlantı kurmasını sağlamaktadır.Database in open alması için 3 aşaması vardır,bunlar nomount,mount ve open.
STARTUP NOMOUNT: Bu komutla instance başlatılır ,backuground işlemler başlar.Fakat database mount olmaz yani background process ler ile database arasında bağlantı henüz sağlanmamıştır.Bu durumda yeni bir database ve control file yaratabiliriz. Eğer startup nomount komutu hata verirse muhtemelen parametre dosyası okunamıyordur.
STARTUP MOUNT: Controlfile lardan bilgiler okunur,fiziksel olarak dosyaların varlığı denetlenir. Database’e bağlantı sağlanmış olur.Bu durumda datafile larımızı ve redologlarımızı rename edebiliriz.Yani redo log ekleyebiliriz.Database imizi arşiv moda alabiliriz ve arşiv modan çıkarabiliriz.
STARTUP OPEN : Database startup open olduğunda,nomount ve mount state lerini geçmiş demektir. Database startup open ile açıldığında tüm kullanıcıların erişebileceği modda olur.
STARTUP RESTRICT: Database bu modda açıldığında sadece restricted session yetkisi olan kullanıcılar erişebilir. Dba ler bakım amacıyla veya yedek almak amacıyla database’i bu modda açabilirler.İşlemler bittikten sonra ALTER SYSTEM DISABLE RESTRICTED SESSION yapılarak database tüm kullanıcıların erişebilmesi sağlanabilir.
STARTUP FORCE : shutdown abort + startup işlemi yapar.Database yanıt vermediğinde hızlıca açıp kapatmak için bu işlem yapılabilir.Tabi shutdown abort yapıldığı için çok zor durumda kalmadıkça yapılmamalıdır.
Ayrıca database imizi STARTUP OPEN READ ONLY ile sadece okuma yapılacak şekilde açabiliriz .
Evet ,şimdide database imizi kapatalım 
Database imizi shutdown normal,shutdown transactional,shutdown immediate ve shutdown abort komutları ile kapatabiliriz.Kısaca bu komutların veritabanını nasıl kapattığına bakalım,
SHUTDOWN NORMAL: Bu komutla oracle bir yandan database i kapatmaya çalışırken bir yandan da yeni kullanıcıların sisteme bağlanmalarına izin verir.Varolan kullanıcıların disconnect olmasını bekler.Yani uzun süre database kapanmayabilir .Database shutdown normal ile kapandıktan sonra açılırken recovery’e ihtiyaç duymaz.
SHUTDOWN TRANSACTIONAL: Shutdown normal den farkı yeni bağlantılara izin vermemesidir. Var olan transaction ların bitmesini bekler ve disconnect olmalarını sağlar.
SHUTDOWN IMMEDIATE:Yeni bağlantılara izin verilmez.Commit yapılmamış işlemler rollback olurlar ve database bağlantıları kesilir.Açıldığında recovery’e ihtiyaç durulmaz.
SHUTDOWN ABORT :Yeni bağlantılara izin verilmez.Var olan tüm transaction lar sonlandırılır. Bu yüzden database tekrar açıldığında recovery’e ihtiyaç duyulur.Recovery sırasında oracle, redo log dosyalarına ve undo segment e ihtiyaç duyar.Her ihtimale karşı en son kullanılması gereken kapatma yöntemidir.
Yeni başlayanlar için umarım elverişli bir yazı olmuştur.
Teşekkürler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder